Inlägg

Inlägg som Nimuel har skrivit i forumet
Av Nimuel

Såg detta häromdagen, har upplevt liknande och kom på egen hand fram till att det blir ingen mer Asus. Men är det verkligen så utbrett?

Av Nimuel
Av Nimuel

Ett DICE fritt från EA, en utrensning bland alla inkompetenta rekryteringar, på alla nivåer. Gamla talanger som lämnat den sjunkande skutan lockade tillbaka. En återgång till vett.

Av Nimuel

Jag föredrar rätt verktyg för rätt behov.

Av Nimuel

"But Brawndo's got what plants crave. It's got electrolytes." 😉

Av Nimuel

"The curious task of economics is to demonstrate to men how little they really know about what they imagine they can design." - Hayek

Av Nimuel
Skrivet av Matfer:

Jag är nog som många av er - började spela datorspel i tidig ålder. Den villkorslösa flykten från det tråkiga livet i grundskolan som liten till en fantasivärld som Runescape, WoW var ovärdeligt. Man satt och lirade med sina kompisar dagligen och det var det enda sättet man umgicks på egentligen. Livet var härligt helt enkelt.

Nu är jag 25+ och byggde väl min 3:e egna gamingdator för ca 1,5 år sedan. Trodde det skulle bli riktigt gött att kunna spela ordentligt. Dock så har spel under de senaste typ 8 åren varit väldigt meh. Allt handlar om nya affärsmodeller för spel nu för tiden, AAA spel har massa lootboxes och P2W, spel släpps i early access och slutar med att uppdateringsfrekvensen av spelet ökar exponentiellt eftersom utvecklaren redan cashat in. Spelen känns som minimal effort, ska bara vara snabba dopaminkickar utan något faktiskt djup. Ingenting är appelerande helt enkelt.

Jag har också svårt att spela äldre spel, testade Dragon Age för ett tag sedan men klarade inte riktigt av det, trots att detta var ett av mina favoritspel någonsin. Dock är det likadant med de flesta spelen: man känner ingen lycka eller entusiasm kring dem längre. Startar upp ett spel och kanske lirar i 20 minuter innan man stänger av och frågar sig själv vad som egentligen är meningen?

Senaste gången jag verkligen blev indragen i ett spel var i The Witcher 3, för nästan 10 år sedan. Är också i slutet av en utbildning, vilket gör att min möjlighet att spela spel på samma sätt snart har kommit till sitt slut då det därefter blir heltidsarbete och familjeliv med högsta sannolikhet.

Numera öppnar jag bara upp datorn och surfar på webben, alternativt producerar musik. Har funderat i några veckor nu på att sälja speldatorn då det ändå inte medför så mycket lycka. Det jag behöver en dator till kan jag göra på laptopen. Ni som har känt likadant, Hur gick det för er? Att sälja datorn skulle kännas som att göra sig av med en gammal vän, men hur bryter man med det som har gett en så mycket lycka under så lång tid?

Sorry för långt inlägg. Önskar er en fortsatt glad lördag!

Se dig själv, var ärlig mot dig själv, kan det vara så att du känner impulsen att vilja prova något, men ångesten över att inte veta om du kommer gilla det nog för att spela igenom det, kommer du känna ångest över varje beslut, sidequest eller vad det nu må vara. Ångest över att alla 'bedrifter', all loot och alla 'erövringar' försvinner i tiden?

Se vad det är du egentligen vill göra, tillåt dig själv att bara testa ett spel, det ska vara lek, inte måsten. Det är helt ok att testa ett spel i fem minuter o sen lämna det, eller helt utan förväntan fastna vid något som verkar underhållande, uppnå något och sedan inte vilja upprepa rotationen, för man är nöjd där.

Hitta den där punkten, här är jag nöjd, inget tvång, bara fem minuters nöje. Trodde aldrig ja skulle ta mig igenom min steam lista på spel man samlat på sig men känner att det kanske jag faktiskt gör nu 🙂

Hade själv en liknande period, men rätt va det är så började jag leka istället för att ta spelen på alvar och leklusten kom tillbaka.

Spelet ska nämligen tjäna mina intressen, inte jag spelets. 😎👌

Av Nimuel
Skrivet av dlq84:

Jag tror att du har missat vad nätneutralitet betyder.

Nej då, o jag är inte alls osympatisk inställd till varför det är en tilltalande ide.

Jag tror snarare att missförståelsen ligger i vad innebörden av FCC's regleringar egentligen skulle (kunna) innebära. Om det ska regleras bör det göras genom lag, inte genom byråkrati. Det är nämligen långt ifrån självklart vad och varför detta bör regleras och i vilken mån.

Det finns en anledning till att jag drog liknelsen med demokrati o Nordkorea som kallar sig demokratisk. Ibland behöver man se djupare än vad etiketten säger o titta på innehållet.

Visst låter det trevligt med 'nätneutralitet' när implementationen i princip gör att du genom centralstyre kan strypa tillgång till misstänkt 'illegal' information, ja det finns en anledning till att vesselordet laglig finns med i hur de definierar var denna 'neutralitet' ska appliceras, gissa vad det innebär om du också behöver kunna urskilja mellan 'laglig' och potentiellt 'olaglig' data, i synnerhet när du själv kan definiera vad detta innebär och vem det ska drabba, i vilken utsträckning och när, om du är ute efter kontroll dvs.

Ingen bör ha den makten, i synnerhet inte då det verkar saknas anledning. Det har gjorts enorma framsteg vad det gäller tillgången till internet, inte minst vad gäller höga hastigheter, de företag (Comcast) som inte hade helt ren mjöl i påsen drabbades hårt för sina utsvävningar i gränslandet och är knappast skäl nog att misstänkliggöra hela marknaden.

Jag ser ett enda skäl till att försöka införa detta igen, och det är att att via FCC försöka ta kontroll över leverantörerna och styra tillgången till information. Inte en chans i h-e att detta är bra för konsumenterna eller utvecklingen av nätet.

Detta är bara en av anledningarna, det finns fler, bl.a. ekonomiska, men även tekniska sådana.

Jag anser helt enkelt att argumenten mot väger _väldigt_ mycket tyngre.

Av Nimuel

'Nätneutralitet' var för frihet på nätet ungefär lika bra som demokrati i namnet på den Demokratiska Folkrepubliken Korea.

Av Nimuel

Om AI gör så att vi sparar tillräckligt med tid för att äntligen kunna ta tag i all teknisk skuld som ligger o gör alla utvecklare deprimerade för att det alltid ska läggas fokus på något annat, tills skulden blir så stor att den dödar lönsamheten och därmed projektet, DÅ blir jag imponerad.

Just nu är det mest en leksak som på sin höjd är bra för att formatera koden, mot kostnaden att den alltid måste granskas i efterhand.

Av Nimuel

Skumt, av de 9 domäner som visades hade jag aldrig hört talas om vissa och endast 3 har jag haft konto på. Måne går jag i sömnen o registrerar mig på olika ställen? 😉

Av Nimuel
Skrivet av Sidde:

Efter att ha ägt allt för många NUCar kan jag inte förstå varför den är så hyllad här av flera kommentarer.
Det har ju varit fruktansvärt dålig kylning i dem, med för små fläktar på för höga varvtal.

Får se hur asus löser fläktarna, mest för nyfikenhet. Kommer aldrig köpa något som har ett arv av NUC i sig igen iaf.

Själv skaffade jag ett passivt kylt Akasa case och optimerade processorns prestanda/förbrukning, fungerar helt perfekt. Står dödstyst där i hörnet och ser almänt cool ut 😎

https://akasa.co.uk/img/product/common/gallery/00/A-NUC45-M1B_g0...

Av Nimuel
Skrivet av izzie:

Nej, det beror på orimliga leveranskrav från en ledning som inte inser behovet av underhåll.

Skrivet av dlq84:

Skyll inte det på utvecklaren, utan på ledningen som vill att det som beställs idag ska vara färdigt igår.

En sak som erfarenhet ger är att prioritera det som behöver göras på det sätt det bör göras och inte tumma på det, vinsten kommer på medel till lång sikt, med snabbare växande kvalitet inte bara av kod, utan inblandade utvecklare också. Snabbare utveckling över tid, mindre tid lagd på att fixa buggar etc. För att inte tala om välmåendet som uppstår av att veta att man gör något bra, vilket leder till större behållning av utveckare osv...

Det en erfaren utvecklare vet att göra är att, med all respekt, be dem fara o flyga när de är orimliga, och sen göra det som behövs.

Av Nimuel
Skrivet av Blackthorn:

Så har ni några favoriteröler?

Westmalle Trippel
Rodenbach Grand Cru
Rodenbach Alexander

Av Nimuel

Xbox controllers har varit de överlägset mest stabila och nästan alltid plugnplay. Steam controllern fungerar visserligen också bra, men personligen så har jag problemet att det bara går inte att vänja sig vid den. PS-controllers har ibland fungerat ibland inte, men det finns verktyg som kan hjälpa med inställningar för att få dem att fungera.

Av Nimuel

Min personliga åsikt angående integritet och hur det bör fungera är att tekniken bör skapas för 'opt in' till 100%, aldrig någonsin opt out.

Av Nimuel
Skrivet av Thorshammare:

Jag kände mig som en gammal gnällig gubbe som räds förändringar och rackar ner på nya Prisjakt...sen så kom jag till Sweclockers och insåg att det var inte bara jag som var gubbig angående nya Prisjakt och det värmde mitt gamla 57-åriga hjärta.
Tack för att ni gubbiga med mig...

Det är en gubbes rätt, nej, skyldighet att gnälla när något skaver! 😉

Av Nimuel
Skrivet av Thomas:

De blev majoritetsägare 2006. Det nya är att de ändrar inloggningstypen (och stänger classic), det är inget ägarbyte nu.

Jaha, ja men då är bara något som gått snett någonstans.

Skrivet av Korverik81512:

Pricerunner?

Pricerunner suger ju, prisjakt va ju överlägset ur användarsynpunkt 😉

Av Nimuel

Jag vet att detta låter cyniskt, men med tanke på att Schibsted tagit över Prisjakt så vet vi egentligen inte vad motivet är. Det kan vara så att de egentligen inte är intresserade av att driva den med samma syfte som den skapades, iden kan vara att slakta guldgåsen, mjölka den till sista blodsdroppen, utnyttja trafiken som än så länge dras dit för att försöka maximera reklamintäkter m.m. Det krävs inte mycket fantasi att föreställa sig hur en bra prisjämförelse-sida skulle kunna vara negativ för koncernens övriga ägor. Att på så vis vara den som styr och kontrollerar sidan kan man på ett hyffsat dolt sätt hålla konkurrenter borta.

Jag säger inte att det är så, det kan ju vara så att de faktiskt vurmar för iden av konsumentmakt och tog över den för att de vill skydda den, samtidigt som de ser efter sätt att göra det mer lönsamt. Men den nya sidan verkar ju mer obfuskera möjligheten till en bra 'prisjakt', så något verkar ju ha gått snett.

ETA.
Om jag var en entreprenörligt lagd person med resurser att skapa en konkurrerande site skulle detta vara ett guldläge att starta en ny prisjägarsida...

Av Nimuel
Skrivet av Superolle:

Så länge du kan hålla dig ifrån att gå till angrepp om vad för sötdryck jag häller i mig (Dricker mest vatten om du nu är intresserad), så fortsätter jag gärna diskussionen här. Det är inte ett av mina favoritämnen men jag gillar att få min världssyn utmanad. Enda sättet att utvecklas.

Tycker detta är intressant o diskuterar gärna som sagt. Det är inte fråga om en debatt, finns inget att 'vinna'...
Det var således inte menat som ett personangrepp, alla dricker vi cool-aid i de flesta ämnen vi inte har bra koll på (o ibland, kanske tom framförallt, de ämnen vi tror oss ha bra koll på). Det kan vara svårt att kommunicera idéer när man inte har koll på vad den andre har för utgångspunkt/kunskap/intresse, än svårare givet att man måste acceptera att man kanske inte har koll på sina egna heller.

Jag syftar på vår tendens att agera enligt Gell-Mann Amnesia Effect, det är bra att vara bra på att identifiera när man är i den zon då man kanske bör vara mer nyfiken på vad det är man faktiskt dricker, vatten för övrigt anser jag vara alldeles utmärkt, mycket mineralvatten för egen del

Precis, i 'I, pencil' pratas det precis om det du nämner, det styrker din förklaring för hur 'det fungerar när det fungerar bra'. Vad jag försöker förmedla är idén om att hårdare reglering försvårar för den processen, och möjliggör just för det problem du ställer upp, regleringar är i stora mäktiga händer verktyg och vapen och för små uppstickare är de hinder som måste överkommas.

Ju fler hinder, desto svårare tillgång till marknaden. Ekonomer brukar beskriva det som att man tar bort stegpinnarna från en stege, ju högre upp den lägsta stegpinnen kommer ju färre är det som har möjlighet att ta sig in på marknaden.

Som jag nämnde så är problemen vi tampas med generellt sett en fråga om "De allmänna tillgångarnas tragedi", alla lösningar som presenteras till problemet handlar om olika former av reglering, och det visar sig att den bästa formen av reglering är den där tillgången sköts av de som har störst anledning att sköta det snyggt, dvs de har skin in the game, anledning att bry sig. Den mest övertygande anledningen är privat ägande, inte företag, vi har redan etablerat att vi båda kan se skillnad på en privatperson och ett företag. Men det är ju inte den enda varianten av 'skin in the game'.

När det gäller grundprinciper så ser jag på dem som någon form av axiom. Dvs givet att du inte ska slå på Olle utan Olles tillstånd (då Olles kropp bör anses som hans privata egendom). Ni kan såklart komma överens om omständigheterna kring när och hur det är ok (inne i en MMA Octagon med domare och vårdpersonal närvarande tex). Så när jag säger att man bör utgå från grundprinciperna ist för lag är något i stil med att man bör tolka lagen utifrån dess andemening, inte utifrån dess tekniska beskrivning. Det är altså inte ok för dig att sätta dig på Olle och ha honom 'slå sig själv genom att trycka hans hand upp i ansiktet på honom', vi vet mycket väl att det är en illvillig interpretation av grundprincipen.

Va brukar man kalla det, "The Spirit of the Law versus the Letter of the Law". Jag talar alltså om 'The Spirit', och jag ser regleringar som 'the letter', det är alltså min semantiska distinktion, så ja vill vara tydlig.

Om du uppfattat mig som antagonistisk ber jag om ursäkt.

När det gäller att definiera en fri marknad så beskriver ju wikipedia det, så som du citerar det på, _ett_ sett, o givet ett visst perspektiv så stämmer det... kanske... Vad jag ser är mer en marknad som inte på något sätt 'behöver' regleras av något mer än av tillgång och efterfrågan, vilket är en konsekvens av de förutsättningarna som behöver uppfyllas för att en fri marknad ska kunna existera, då måste vissa grundteser, principer, uppfyllas.

  1. Äganderätt: En fri marknad kräver väldefinierade och upprätthållna äganderätter, som tillåter individer (och företag?) att äga, använda och handla med egendom utan inblandning från regeringen eller andra parter.

  2. Rättsstatsprincipen: En fri marknad kräver en rättslig ram som är förutsägbar och transparent, där kontrakt är verkställbara och tvister löses opartiskt genom ett rättssystem som är fritt från politiskt inflytande.

  3. Konkurrens: En fri marknad kräver konkurrens mellan köpare och säljare, vilket bidrar till att priserna sätts av utbud och efterfrågan snarare än av statliga ingripanden.

  4. Minimalt statligt ingripande: En fri marknad kräver minimal statlig intervention, särskilt i form av regleringar, skatter, subventioner och priskontroller. Detta gör att priserna kan återspegla de verkliga kostnaderna och fördelarna med varor och tjänster, vilket i sin tur uppmuntrar effektiv produktion och konsumtion.

  5. Fritt informationsflöde: En fri marknad kräver ett fritt flöde av information, särskilt vad gäller priser, kvalitet och tillgänglighet av varor och tjänster. Detta gör att köpare och säljare kan fatta välgrundade beslut om vad de ska köpa och sälja.

  6. Frivilligt utbyte: En fri marknad kräver frivilligt utbyte, där individer och företag är fria att engagera sig i ömsesidigt fördelaktiga transaktioner utan tvång eller bedrägeri.

Så det krävs alltså ett starkt skydd av dessa principer, frågan är då inte om detta är ett väl fungerande system, vi har just definierat vad vi anser resultatet av ett välfungerande system ska vara, utan det är en fråga om hur man kan upprätthålla detta välfungerande system.

Min mening är ju att du inte kan upprätthålla systemet bättre genom att bryta mot dess principer ännu mer och tro att det ska bli bättre. (ex. punkt 4, som föreslogs, "Kom igen nu EU, lös det här."), medlen helgar INTE ändamålen.

Så spetsfrågan då, har Canon rätt att låsa in sina produkter till sina egna patroner? Ja, vi borde iaf inte ha rätten att hindra dem, lika lite som de, givet att vi har köpt en skrivare, har eller borde ha rätten att hindra oss från att hacka deras blockering för att använda andra bläckpatroner än deras, reparera den om den gått sönder eller kasta den i väggen tredje gången den 'kekat upp vårt sista papper', eller att gå till en annan återförsäljare vid nästa köp.

Börjar vi närma oss samma plan nu?

ETA.
Det finns en speciell princip som jag är ett fan av och det är idén om Wu Wei, här beskriven av Alan Watts